Известие

Collapse
No announcement yet.

Мистерията на алтернатора

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Мистерията на алтернатора

Здравейте колеги, от както взех колата преди година имам любопитен проблем, който не мога да установя на 100%.

Алтернаторът зарежда, но не както ми се иска. Волтажът сутрин преди да съм пуснал 200 консуматора е що-горе ОК (13., но когато загрее колата, пуснат се всички перки на климатика, охлаждащите, фарове, радио и т.н. напрежението пада до 13.2 в движение и 12.6 на място. Знам, че шестаците заради бавния си празен ход често имат леееко занижен волтаж, но този не ми се струва ОК.

Ясно е, че всеки би казал "ми пич алтернаторът ти е фира, ремонтирай го". Да де, обаче го свалях преди няколко месеца, изглежда като нов, има четки, всичко е перфектно. Носихме го на стенд и там държи заветните 14.4, като го товариха с 2 големи перки.

Мисля да го сваля пак и да гледам внимателно този път. Дайте предположение - реле регулатор, диоден блок ? Нещо друго. От приятел имам 2 счупени (преебани шайба и намотка, които не ме късаят) алтернатора от либра със същата електроника и спокойно мога да взема каквото е нужно, но ще съм благодарен за насоки.

Благодаря предварително!

П.П. Може ли някой друг с V6 автомат да си замери тоците на рпазен ход при загряла кола с климатик и фарове как са, да не се окаже, че търся проблем а си е особеност на колата.
    Alfa Romeо 166 2.5 V6 Sportronic, EX: Lancia Lybra Comfortronic 5.20, Ex: Lancia Kappa Power Drive 5.20

Колко време държиш уреда закачен когато мериш?
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Минута - две... пробвах в моторния отсек, пробвах на акумулатора, в запалката (всичко това с мултицет). За да избегна потенциална грешка от уред пробвах и със софтуер и кабел през буксата за диагностика. Данните съвпадат с незначително отклонение от стотни от волта.
      Alfa Romeо 166 2.5 V6 Sportronic, EX: Lancia Lybra Comfortronic 5.20, Ex: Lancia Kappa Power Drive 5.20

Comment

Намери в 33 раздела темата за динамото!
        Там сме го описали много добре!
        Веднага ти казвам, че проблема ти е липсваща фаза, тоест пробил диод или намотка или хлабав ремък!
        Няма мистерия!
        В темата ще намериш и как и какво да мериш, та да знаеш какво става!
        успех!
        На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Благодаря колега. Не съм намерил явно правилните, защото търсих алтернатор и реле регулатор и т.н., не динамо... пробила намотка и т.н. не звучи весено, дано да е диод (диоден блок) направо го сменям с блока от либровия алтернатор и така. Ремъкът 100% не е хлабав.

EDIT: Изчетох темата, май повече се карате там за ИзфорЦирането при мен лампа не светва, колата си е така от месеци и работи ок, но не ми харесват просто волтажите. Имах и идея да не е просто някой кабел, който не прави добра връзка и не пренася винаги достатъчно ток. Спирам с разсъжденията, защото ще се оспами темата бързо бързо, а не това е целта.
          Last edited by duronman; d.m.y г., 21:36.

Comment

Остави уреда закачен поне 5- 10 минути и наблюдавай как заряда постепенно се покачва. Пиши как е.
            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Най правдоподобно обяснение, според мен е това, което Иво казва за липсваща фаза.

Едно от важните неща, които трябва да установи проверката на стенд е именно това. Това, че ограничава напрежението на 14 волта може да се установи и без да се сваля алтернаторът от колата.

Това проверено ли е?

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от duronman Покажи съобщение
                Благодаря колега. Не съм намерил явно правилните, защото търсих алтернатор и реле регулатор и т.н., не динамо... пробила намотка и т.н. не звучи весено, дано да е диод (диоден блок) направо го сменям с блока от либровия алтернатор и така. Ремъкът 100% не е хлабав.

EDIT: Изчетох темата, май повече се карате там за ИзфорЦирането при мен лампа не светва, колата си е така от месеци и работи ок, но не ми харесват просто волтажите. Имах и идея да не е просто някой кабел, който не прави добра връзка и не пренася винаги достатъчно ток. Спирам с разсъжденията, защото ще се оспами темата бързо бързо, а не това е целта.
                Все пак, това е раздела за 33-ки!
                Така, че не се впечатлявай, че се караме!
                Това си ни е изказа!
                А и технологично нашите динама са пълно гюбре.
                Схемата обаче е същата и проблемите и симптомите са същите
                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Аз пък силно препоръчвам да си прегледаш всички плюсови връзки,от отпред до отзад,премери какво напрежение излиза директно от алтернатора и ще разбереш за какво говоря.Като цяло при 166 е сбъркана цялата схема на плюсовото захранване на колата,с дългите си кабели и множество връзки.

П.С.Скоро един познат имаше проблеми с автомата на 2.4 Мжет,и като пооправихме доста плюсови връзки,постигнахме почти 1 волт разлика нагоре и колата се оправи .
                  Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                  Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                  Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Имах същия проблем с 164-та. Докато е студена ковеше 14,5В и не мърда и почне ли да загрява мотора напрежението падаше на 13-13 и малко. На стенда алтернатора беше перфектен. Смених 2 регулатора и не се оправи положението и накрая си взех алтернатор ІІ-ра употреба и заспаха нещата. Закачи мултицета докато е студена, пусни няколко постоянни консуматора и следи напрежението докато загрява мотора. На 166-та напрежението е 14,3в, а с доста консуматори пада на 14в, не е автоматик, но предполагам, че алтернаторите са еднакви.
                    Alfa Romeo 166 2.0 V6Turbo
                    Opel Astra J
                    ex:
                    Alfa Romeo 164 2.5TD
                    Alfa Romeo 166 2.0 Т.S. CF3 LPG
                    Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                      Аз пък силно препоръчвам да си прегледаш всички плюсови връзки,от отпред до отзад,премери какво напрежение излиза директно от алтернатора и ще разбереш за какво говоря.Като цяло при 166 е сбъркана цялата схема на плюсовото захранване на колата,с дългите си кабели и множество връзки.

П.С.Скоро един познат имаше проблеми с автомата на 2.4 Мжет,и като пооправихме доста плюсови връзки,постигнахме почти 1 волт разлика нагоре и колата се оправи .
                      и аз си мисля че е от лоша връзка. най-лесно е да се измери потенциала между + на акумулатора и изхода на алтернатора. веднага ще се види колко волта се губят по трасето.
                      точка

Comment

Благодаря за идеите колеги, ще проверя всичко. За сега, това което описва Boby ми звучи най-близко по симптоми, но само разглабянето ще покаже.

Много е криво мястото на клемата на алтернатора, но тия дни ще разглобя, като имам време и ще пиша. Странно е, че колата я карам така от почти година и винаги пали от един оборот и никога не е клякал акумулатора, но вероятно и това ще стане... а при автомат това е много, много лошо

Comment

Премери на акумулатора дали ще пада напрежението докато загрява без да си играеш да разглобяваш.
                          Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                          Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Карах 10км само днес. Първите 2 14.3, после плавно пада до 13.2 и дори 12.9 на празен ход. Консуматорите не ифраят почти никаква роля. В покой на загасена кола акумулаторът е едва 12.2.

Comment

На моята 156 2.5 напреженията са също по-ниски от стандартните. Вече не помня точни стойности, но като ги мерих се бях притеснил. Може да е проблем с инсталацията , може и да не е . Казвали са ми за по-малка шайба на алтернатора , която може да оправи положението.
                              Като купих колата беше с някакъв акумулатор, който не си знаеше годините , видимо доста по-малък размер от този който трябва да бъде.И логично скоро след това умря. Но колата не ме остави. Като завъртях ключа умря таблото , стартера не помръдна дори, но аз задържах ключа в тази позиция и след 2 секунди се чу стартера как едва едва мръдна но пък това беше достатъчно колата да запали. Премерих го и беше под 11.5 волта ...
                              Купих нов акумулатор , точно какъвто трябва да бъде.
                              2,5 години след това нямам проблем с акумулатора, не е свалян за дозареждане.
                              Имал съм други коли с перфектни напрежения ииии всяка зима съм им свалял поне по веднъж акумулатора да го дозареждам.
                              Мнението ми е че 6таците не са замислени да бъдат слагани в градски коли за задръствания...
                              ...

Comment

Working...
                              X